Al jaren proberen wetenschappers erachter te komen waardoor sommige mensen slimmer zijn dan andere mensen. Je kunt over het algemeen zeggen dat factoren die Intelligentie bepalen onder te verdelen zijn in twee categorieën: genetische aanleg en omgevingsinvloeden. Daarnaast spelen ook nog enkele andere factoren een rol die we in het laatste stuk van deze uitleg met je zullen delen zoals onder andere de invloed van beweging, de kwaliteit van je slaap en de kwaliteit van je voeding.
Erfelijkheid en intelligentie
Ten eerste speelt erfelijkheid een prominente rol bij het vaststellen van iemands potentieel om intelligent te zijn. Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat genetische factoren een merkbaar invloed hebben op cognitief vermogen. Toch zegt dit eigenlijk alleen dat de aanwezigheid van specifieke genen de kans op een hogere of lagere intelligentie slechts vergroot. Intelligentie wordt bepaald door honderden genen. Deze genen vormen samen weer duizenden gen combinaties. Deze varianten worden door zowel mannen als vrouwen doorgegeven.
Omgevingsinvloeden en denkvermogen
Ten tweede spelen de omgevingsfactoren een belangrijke rol als antwoord op de vraag wat bepaalt intelligentie. Eerdere ervaringen, opvoeding, trauma, het niveau onderwijs en sociale economische status hebben allemaal invloed op de ontwikkeling van het intelligentieniveau. Zo zal een stimulerende omgeving een positieve bijdrage leveren aan het potentieel. Terwijl het ontbreken van een stimulerende omgeving juist deze ontwikkeling kan remmen.
Samenspel nature en nurture
Zowel nature (genetische aanleg) als nurture (omgevingsfactoren) spelen een aantoonbare en prominente rol bij de mate van denkvermogen. Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam en van de Universiteit van Tilburg ontdekten dat intelligentie de uitkomst is van een dynamisch samenspel tussen genetische factoren en omgevingsinvloeden. Dit samenspel heeft verschillende niveaus van vaardigheden en kennis tot gevolg.
Overige factoren die intelligentie bepalen
Naast genetische aanleg en omgevingsinvloeden spelen ook factoren als de kwaliteit van voeding, gezondheid, slaap, beweging en kwaliteit van onderwijs een belangrijke rol. Het is belangrijk om je te realiseren dat intelligentie een gecompliceerd fenomeen is dat niet alleen kan worden gemeten door een IQ test. Factoren als sociale vaardigheden, adaptieve vaardigheden, creatief vermogen, emotionele niveau en pragmatisme spelen eveneens een belangrijke rol bij het vaststellen van iemands intelligentieniveau.
Samenvattend
Wat bepaalt intelligentie? Samenvattend op deze vraag kunnen we dus zeggen dat zowel erfelijkheid, omgevingsinvloeden als overige factoren een rol spelen bij het bepalen van je intelligentie. Je kunt ook zeggen dat intelligentie niet vaststaat en dat het ontwikkelbaar is. Je kunt jezelf of andere altijd de mogelijkheden om te leren aanreiken.