Mensen willen graag weten wat het IQ gemiddelde is omdat het inzicht biedt in de cognitieve capaciteiten van een groep mensen en hoe zij zich hier als individu ten opzichte van verhouden. Het gemiddelde IQ fungeert als referentiepunt om deze vergelijking te kunnen maken. Mensen zijn onder andere geïnteresseerd in het weten van het gemiddelde IQ omdat het een gevoel van identiteit en zelfinzicht kan bieden. Ze willen weten hoe ze zich verhouden tot familieleden, leeftijdsgenoten of andere bekende persoonlijkheden. Dit kan vervolgens worden aangegrepen om persoonlijke prestaties bevestigd te zien of te verhogen.
Wat is het IQ gemiddelde score?
Het gemiddelde IQ is bepaald op 100. Hierbij wordt rekening gehouden met een standaardafwijking van 15. Dit betekent dat het overgrote deel van de mensen (dit is ongeveer 68%) een IQ heeft dat zich bevind tussen de 85 en 115. Het concept IQ is geïntroduceerd door de Franse psycholoog Alfred Binet in het begin van de 20e eeuw, met als doel om kinderen te identificeren die extra hulp nodig hadden in het onderwijs. Het idee werd later verder ontwikkeld en gestandaardiseerd door verschillende psychologen, waaronder Lewis Terman en David Wechsler. Wanneer je het IQ van iemand weet ben je in staat om in te kunnen schatten welke mensen extra ondersteuning nodig hebben of juist extra uitgedaagd moeten worden. Wel is het belangrijk om te vermelden dat IQ slechts een aspect is van een breder scala aan menselijke talenten en vaardigheden.
Hoe wordt het IQ gemiddelde berekend?
IQ wordt gemeten door middel van gestandaardiseerde tests die verschillende aspecten van intelligentie evalueren, zoals logisch redeneren, probleemoplossing, wiskundige vaardigheden, taalvaardigheden en ruimtelijk inzicht. Lees hier meer over IQ testen. Deze tests zijn zorgvuldig ontworpen om een betrouwbare en valide maat te bieden voor cognitieve capaciteiten. De resultaten van deze tests worden vervolgens genormaliseerd zodat het gemiddelde IQ op 100 ligt met een standaardafwijking van 15. Dit normalisatieproces zorgt ervoor dat IQ-scores consistent kunnen worden vergeleken tussen verschillende populaties en tijdsperiodes.
IQ en belang van de samenleving
Het bepalen van het IQ kan ook voor de samenleving interessant zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld beleidsmakers of mensen binnen overheidsinstanties deze informatie hanteren om beslissingen te nemen over bijvoorbeeld onderwijsbeleid, sociale diensten of strategieën voor de arbeidsmarkt. Indien een bepaalde regio in een land achterblijft ten opzichte van het landelijk gemiddelde kan een overheid ervoor kiezen om meer geld te gaan investeren in opleidingen en andere vormen van educatie.
Daarnaast wordt het gemiddelde IQ regelmatig gebruikt in wetenschappelijke onderzoeken. Psychologen gebruiken IQ-scores om verschillende facetten van cognitieve ontwikkeling te onderzoeken, zoals de invloed van genetische en omgevingsfactoren op intelligentie. Door het gemiddelde IQ te weten, kunnen trends worden geanalyseerd die anders wellicht onopgemerkt zouden blijven. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van interventies en beleidsmaatregelen die gericht zijn op het verbeteren van de cognitieve ontwikkeling in de bevolking.